Δευτέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ "ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ ΕΠΑΙΖΑΝ PAINTBALL"

Αίσθηση έκανε το άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο HeliosPlus, σχετικά με το ότι μέλη των "Πυρήνων" εκπαιδεύονταν με paintball. Παραθέτουμε το άρθρο παρακάτω, αλλά πριν να σημειώσουμε κάποιες σκέψεις:





  • Μετά από πολύ καιρό βλέπουμε ένα άρθρο για τον χώρο μας που δεν δαιμονοποιεί τα πάντα, αλλά με μια απλή (αυτονόητη) έρευνα, ξεχωρίζει την "φύρα από το στάχυ". Το ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν το μέσον (paintball) για εκπαίδευση, δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό είναι δυνάμει εγκληματίες. 
  • Επίσης με όμορφο (και λακωνικό) τρόπο επεξηγεί το τι είναι το paintball και ποια είναι η διάσταση του στην Ελλάδα
  • Ξεχωρίζει σωστά τα παιχνίδια που πραγματοποιούνται σε οργανωμένους χώρους ή από "ειδικές" (όπως αναφέρει) εταιρίες, από αυτά που πραγματοποιούνται χωρίς καμία άδεια ή έλεγχο σε διάφορους χώρους.


ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ ΕΠΑΙΖΑΝ PAINTBALL

Μέλη των «Πυρήνων» εκπαιδεύονταν στο... paintball προτού προχωρήσουν σε ένοπλες επιθέσεις του εγχωρίου αντάρτικου πόλης. Συμμετείχαν ατομικά σε ομάδες «πολέμου» με χρωμόσφαιρες, έχοντας πλήρη γνώση των τακτικών μάχης που θα τους φαίνονταν ιδιαίτερα χρήσιμες στις δικές τους ενέργειες...

Αυτές τις πληροφορίες φέρεται να διέθεταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν ασχοληθεί, την περίοδο 2008-2010, με τη δράση της ένοπλης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» η οποία προχώρησε από τις αρχές του 2008 σε 200 περίπου εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις και η οποία - παρά τις 40 περίπου συλλήψεις υπόπτων ως μελών της - συνεχίζει να δρα.

Ενα από τα ζητούμενα, λοιπόν, των αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να ανακαλύψουν τους τρόπους εκπαίδευσης των αντιεξουσιαστών που συμμετείχαν σε οργανώσεις «επαναστατικής βίας». Είχαν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια για εκπαίδευση «στρατιωτικού τύπου», για μαθήματα σκοποβολής σε περιαστικά δάση ή σε λατομεία, ερημικούς χώρους κ.λπ. Ομως, όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε τέτοιου είδους υποθέσεις, η αλήθεια πιθανόν να ήταν - σε ένα τμήμα αυτής της υπόθεσης - πολύ πιο απλή.

Συμμετοχή εκτός εταιρειών
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν ασχοληθεί με τους υπόπτους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» φέρεται να ανακάλυψαν ότι ορισμένοι από αυτούς «έπαιζαν paintball σε πεδία μάχης στα βόρεια προάστια της Αττικής και ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαρυμπόμπης».

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 46 σύλλογοι για paintball, στους οποίους συμμετέχουν συνολικά 2.000-3.000 άτομα. Αγωνίζονται σε στίβους διαστάσεων 100 επί 50 μέτρων, με σημεία κάλυψης, χρησιμοποιούν ημιαυτόματα και αυτόματα όπλα με ηλεκτρονικούς γεμιστήρες διακοσίων χρωμοσφαιρών οι οποίες εκτοξεύονται με μικρές ταχύτητες. Παράλληλα έχουν ειδικό εξοπλισμό καμουφλάζ και κάλυψης. Η χρωμόσφαιρα είναι στρογγυλή, λεπτή κάψουλα ζελατίνης με χρωματιστό υγρό στο εσωτερικό της.

Εκείνο με το οποίο ασχολήθηκαν αστυνομικοί είναι αν οι αντιεξουσιαστές προχωρούσαν σε αυτή την εκπαίδευσή τους μέσα από κάποιους συλλόγους και ειδικές επιχειρήσεις που υπενοικιάζουν εξοπλισμό και τα πεδία μάχης.

Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» εκπρόσωποι εταιρείας paintball που δραστηριοποιείται στα βόρεια προάστια της Αθήνας «πράγματι, γνωρίζουμε από προσωπικές μας σχέσεις ορισμένους από τους νεαρούς που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή στους "Πυρήνες". Ομως κανείς από αυτούς δεν είχε έλθει μέσω της δικής μας εταιρείας να συμμετάσχει σε μάχες και αγώνες paintball».

Μάχες με χρωμόσφαιρες
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και αναφορές υπευθύνων άλλων εταιρειών οι νεαροί συμμετείχαν σε μάχες με χρωμόσφαιρες σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους στη Βαρυμπόμπη και άλλες περιοχές, όχι μέσω των ειδικών εταιρειών. Πιθανόν να είχαν δικό τους εξοπλισμό από άλλα καταστήματα πώλησης τέτοιου είδους όπλων που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται ακόμη στην περίπτωση μιας διάρρηξης και κλοπής που είχε σημειωθεί το 2008, σε άλλη επιχείρηση πώλησης όπλων και άλλου εξοπλισμού για paintball, στην ίδια περιοχή. Λίγα 24ωρα αργότερα από την επιδρομή είχε σημειωθεί ληστεία σε τράπεζα των νοτίων προαστίων. Και τότε μάλιστα είχε διατυπωθεί η άποψη ότι σε αυτή την ενέργεια είχαν χρησιμοποιηθεί για εκφοβισμό των υπαλλήλων του υποκαταστήματος της τράπεζας όπλα paintball, που ας σημειωθεί ότι έχουν σημαντικές ομοιότητες με πραγματικά αυτόματα όπλα. Και αυτές οι ομοιότητες φέρεται να είχαν συνεκτιμηθεί από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στην έρευνά τους για τις ένοπλες ομάδες.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 29 Νοεμβρίου 2013