Παρασκευή

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΟΣΦΑΙΡΗΣΗ

Το παρακάτω άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό.Η οποιαδήποτε άσκηση που αναφέρεται είναι καθαρά προς παράδειγμα και μόνο. Συνίσταται πριν ασχοληθείτε με οποιαδήποτε δραστηριότητα να κάνετε έναν προληπτικό γενικό ιατρικό έλεγχο.

Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης :
«ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ»

Μπορεί η χρωματοσφαίριση να μην θεωρείται άθλημα αλλά γυμνάζεις αρκετούς μυς και ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι. Να είναι κανείς υγιείς και αθλητικός τύπος θα τον βοηθήσει σίγουρα όχι μόνο στο παιχνίδι αλλά και στην καθημερινότητά του.


Είναι δεδομένο ότι η καλή διατροφή και η άσκηση βοηθά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτήν την απαιτητική δραστηριότητα που λέγεται χρωματοσφαίριση. Το να παίζει κανείς χρωματοσφαίριση, τον ξεζουμίζει κυριολεκτικά από ενέργεια. Γι'αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα το μυαλό και το σώμα μας να μπορέσει να ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα. Πολύ συχνά μετά τα παιχνίδια όλοι νιώθουν μια κόπωση και μια ατονία. Το να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, θα μειώσει αυτές τις παρενέργειες.

Μια ολοκληρωμένη άσκηση για την χρωματοσφαίριση θα πρέπει να καλύπτει καρδιοαναπνευστική εκγύμναση, μυϊκή ενδυνάμωση και ταχύτητα. Η άσκηση αυτή μπορεί να εφαρμόζεται 3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά. Θα πρέπει να ασκούμε κυκλικά κάθε ένα από αυτά τα τρία σημεία που αναφέραμε παραπάνω. Το να ασκούμε περισσότερα από 2 σημεία την φορά δεν είναι απαγορευτικό.

Η καρδιοαναπνευστική εκγύμναση βελτιώνει την αντοχή μας. Μετά από μερικές εβδομάδες καρδιοαναπνευστικών ασκήσεων, θα δείτε τις πρώτες αλλαγές στον εαυτό σας. Θα δείτε ότι νιώθετε πιο ξεκούραστος και πιο δυνατός.
Το τρέξιμο σε διάδρομο και το στατικό ποδήλατο μπορούν να βελτιώσουν εξίσου την δύναμη και την αντοχή.

Αν πάλι δε πηγαίνετε σε γυμναστήριο μπορείτε να κάνετε τζόκιν ή ποδηλασία. Αν ο καιρός δε το επιτρέπει μπορείτε αν είστε μέσα στο σπίτι, να ανεβοκατεβαίνετε τα σκαλιά της πολυκατοικίας από το ισόγειο μέχρι το τελευταίο όροφο και τούμπαλιν. Μπορείτε ακόμα να βρείτε ασκήσεις στο διαδίκτυο και να γυμνάζεστε με την βοήθεια των video. Το μυστικό είναι να κάνετε την καρδιά σας να γυμνάζετε.

Το να χτίσουμε επίσης την αντοχή μας είναι εξίσου σημαντικό καθώς στην χρωματοσφαίριση χρειάζεται να είμαστε όρθιοι πολύ ώρα και να τρέχουμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις με συνεχόμενη αλλαγή στάση του σώματος μας. Η ταχύτητα είναι σημαντική αλλά η αντοχή σημαντικότερη. Πρέπει λοιπόν να εξασκηθούμε σε τρέξιμο μακρών αποστάσεων ξεκινώντας με κάποια εκατοντάδες μέτρα και ολοκληρώνοντας σε 1-2 χιλιόμετρα. Στο ενδιάμεσο καλό είναι να σπριντάρουμε για 100 μέτρα ανά χιλιόμετρο.

Η χρωματοσφαίριση απαιτεί να είμαστε γρήγοροι και ευκίνητοι παρόλο τον εξοπλισμό που φοράμε. Γι’αυτό η δύναμη είναι αναγκαία έτσι ώστε να μπορούμε να σηκώνουμε όλο αυτό το επιπλέον βάρος. Να έχουμε κατά νού ότι απαιτείται και να κυλιστούμε και να πηδήξουμε κάποια εμπόδια.

Αν θέλετε να χτίσετε του μύς σας, θα πρέπει να συγκεντρωθείτε σε συγκεκριμένα μέρη του σώματός σας.

Η ενδυνάμωση των ποδιών είναι απαραίτητη αφού τα χρησιμοποιούμε 80% κατά την διάρκεια των διοργανώσεων. Ένα άλλο σημείο που παραβλέπουμε συνήθως είναι η μέση μας. Το να ενδυναμώσουμε τους μυς της πλάτης και της μέσης θα αυξήσει την απόδοσή μας κατακόρυφα.

Ένα άλλο σημείο είναι οι κοιλιακοί. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστεί το six pack αλλά δεν θα ήταν και άσχημο! Μια καλή άσκηση για εκγύμναση των κοιλιακών είναι τα ροκανίσματα, τα βαθιά καθίσματα και το σήκωμα των ποδιών.

Διάβασα κάπου ότι όταν παίζεις χρωματοσφαίριση καίς περίπου 7 θερμίδες το λεπτό, όπου συνεπάγεται με 420 θερμίδες την ώρα. Για μία διοργάνωση με καθαρό παιχνίδι 4 ώρες καίμε κάπου στις 1700 θερμίδες.

Πολλοί είναι αυτοί που παθαίνουν θλάσεις και τραβήγματα από το γεγονός ότι μπαίνουν κατευθείαν στο παιχνίδι χωρίς κάποιου είδους προθέρμανσης. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μια προθέρμανση πριν από κάποια αθλητική δραστηριότητα. Προετοιμάζει τους μύς για την επερχόμενη δραστηριότητα με σκοπό να αποτρέψει κάποιο τραυματισμό τους. Θα μας βοηθήσει να είμαστε ποιο συγκεντρωμένοι και θα αποφύγουμε τα ενοχλητικά τραβήγματα.

Τι πρέπει να προσέχω:

  • Δεν πρέπει να κάνετε διατακτικές ασκήσεις, όταν υπάρχει αστάθεια στις αρθρώσεις ή όταν κατά την εκτέλεση υπάρχει πόνος.
  • Η καλύτερη θέση είναι όταν αρχίζει να “τραβάει”.
  • Βοηθάει πολύ να χρησιμοποιείτε την αναπνοή σας κατά την εκτέλεση των διατάσεων. Σε κάθε εκπνοή ο μυς, που διατείνεται, χαλαρώνει κι άλλο, ενώ χρησιμοποιείτε το βάρος του σώματός σας για να πέσετε πιο χαμηλά.
  • Δεν τραβάτε ποτέ με μανία!!!
  • Σε περίπτωση χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, καλό είναι οι διατάσεις να γίνονται σταδιακά και με περισσότερη προσοχή.
  • Να περνάτε καλά, και πάνω από όλα ΑΣΦΑΛΕΙΑ.



Hellenic Paintball Mil/Sim Team